Data : 2012-07-23 | Comentarii : 0
PRODUCTIA MONDIALA DE CAFEA. PIATA CAFELEI

Productia mondiala de cafea cruda este evaluata la peste 5 milioane de tone/an.
Tarile mari producatoare sunt in America de Sud (Brazilia care exporta 1 milion de tone si asigura 30% din consumul anual de cafea, Columbia, Venezuela, Ecuador, Peru), America Centrala (Mexic, Cuba, Guatemala, Honduras), Africa (Congo, Angola, Nigeria, Etiopia, Tanzania si Madagascar) care furnizeaza 32 % din consumul mondial anual de cafea, Asia (India, Indonezia, Noua Guinee, Sumatra, Hawaii).

In anul 2009, ordinea primelor tari mari producatoare a fost urmatoarea: Brazilia, Vietnam, Indonezia si Columbia.

Succesul pe piata al unor tari precum Columbia, Guatemala, Nicaragua si Vietnam s-a datorat politicii braziliene de mentinere a preturilor ridicate. In ciuda locului de origine, Etiopia a produs pana in secolul al -XX-lea cantitati mici de cafea pentru export din plantatiile existente pe langa Harar, in partea de nord-est a tarii. Productia din Kaffa a crescut incepand cu anul 1907, cand a fost dat in folosinta portul Gambela. In aceiasi perioada alte cuturi comerciale s-au dezvoltat in Provincia Arsi, de unde cafeaua era exportata pe linia de cale ferata Addis Abeba-Djibuti. Australia produce cantitati mici de cafea.

In comertul mondial, cifra de afaceri cu cafea ocupa locul al-2-lea dupa petrol si locul al-6-lea din valoarea exportului cu produse agricole (dupa grau, porumb, soia, ulei de palmier si zahar). Principala piata comerciala a cafelei este orasul New York, iar depozitele cele mai mari sunt la Anvers, Rotterdam, Amsterdam, Hamburg si Londra.

In general, tipurile de caefa sunt stabilite dupa regiunea in care cresc arborii de cafea, de exemplu cafea Braziliana, cafea Columbiana, cafea de Java, Kona, etc.
Cumparatorii aleg cafeaua dupa eticheta ambalajului de prezentare.

Adaugare comentarii


Comentarii

Nu este adaugat niciun comentariu!


Stiri

Cafea la 1 leu sau cafea la 2 lei

25
SEP
Cu alte cuvinte, cafea ieftina sau cafea de calitate? De mai bine de 10 ani piata cafel [...]

Vending Expo 2013 - editia 3

17
MAI
Expo 24 anunta organizarea editiei 3 a expozitiei Vending Expo, in perioada 15 – 17 mai [...]

PRODUCTIA MONDIALA DE CAFEA

23
IUL
PRODUCTIA MONDIALA DE CAFEA. PIATA CAFELEI Productia mondiala de cafea cruda este evaluat [...]