Data : 2012-03-13 | Comentarii : 5
Sortimente de cafea verde - Green Coffee



  • Cafeaua de Brazilia - din care se remarca , in mod deosebit, specialitatile Santos, Rio, Victoria si Bahia ( dupa numele porturilor de export. Cafeau Santos are boabe de marimi diferite , plate, de culoare variind de la galben-deschis la verde-deschis. Este varietatea cea mai buna a cafelei de Brasilia, bogata in substante solubile, cu gust placut si catifelat.

  • Cafeaua Arabica sau Mocca africana - este un tip de cea mai buna calitate; are boabe mici si tari, cu forma rotunda si dimensiuni diferite, de culoare care variaza de la verde-masliniu la galben-deschis.
    Boabele prajite capata o culoare inchisa. Cafeaua preparata are miros de vin. Soiurile producatoare se cultiva pe suprafete restranse in regiunile muntoase din partea sud-vestica a Peninsulei Arabice. In trecut, se exporta prin portul Mocca ( AL-Mokha ) de la care i s-a dat numele.

  • Cafeaua de Columbia - are boabe de marimi diferite si culoare verde, de la verde-deschis la verde-inchis. Are aroma si esenta puternica iar gustul este mai bun decat al cafelei Santos.

  • Cafeaua de Guatemala - se comercializeaza sub numele de cafea spalata, fiind obtinuta prin procedeul umed. Boabele sunt mari, cu aspect atragator, iar culoarea variaza de la verde la albastrui. Esenta obtinuta din boabele produse in zonele de munte este bogata in substante solubile si are gust placut.

  • Cafeaua de Salvador - are boabe mari, netede si de culoare verde. Are denumirea comerciala de cafea spalata, dar este inferioara cafelei de Guatemala.

  • Cafeaua de Costa Rica - are boabe mari de culoare verde-albastruie. Aroma este fina, aciditatea puternica, mult extract.
    Aciditatea unor calitati din acest sortiment de cafea este foarte puternica incat esenta obtinuta coaguleaza frisca. In Costa Rica, prin legislatie nationala, se cultiva numai cafea arabica.

  • Cafeaua de Jamaica - este produsa in Insulele Jamaica, unde se obtin doua varietati:
    - cafea de ses - cu boabe mari, cu nuante de galben sau verde care devin, dupa spalare, albastre-verzui. Esenta acestei cafele are gust de iarba.
    - cafea din zonele de munte - are boabe mari, de culoare albastra-verzuie si aroma excelenta.

  • Cafeaua de Martinica - are boabe alungite, de culoare verzuie; calitatea lor este superioara.

  • Cafeaua de India - are boabe de marimi diferite, albastre-verzui. Esenta obtinuta este de culoare inchisa si cu aroma puternica. Cea mai solicitata cafea de india este Cafeaua Malabar, care se cultiva pe versantul vestic al muntelui Gaut.

  • Cafeaua din Insulele Malaeziene sau cafeaua indoneziana:
    - sortimentele de Sumatra - Sumatra Mandheling - au boabe mari si uniforme cu culori de galben-deschis la rosu-inchis. Esenta lor are gust dulce, moale si un procent mare de extracte. Este apreciata drept cafeaua cu cel mai puternic caracter.
    - sortimentele de Java - au boabe rotunde si mici ca dimensiune, cu procent redus de extract. Esenta are gust de iarba.
    - sortimentul de Celebes - este comercializat cu numele de Menado si are boabe de dimensiuni mari, ovoide, de culoare verde-galbuie.

  • Cafeaua Africana - grupeaza speciile si varietatile cultivate in Etiopia, Africa Orientala, uganda si Liberia. Soiurile cultivate in aceste tari apartin speciilor C. Robusta si C. liberica:
    - In Etiopia se cultiva var. horari cu boabe de dimensiuni mari, forma alungita si culori de albastru-verzui si galben.
    - In Africa Orientala si in Uganda se cultiva var. Robusta, iar pe tarmul apusean si in Liberia se cultiva var. Liberica. Cafeaua acestui tip are boabe de dimensiuni foarte mari si de culoare bruna, cu gust si aroma puternica , motiv pentru care este introdusa in amestecuri cu alte tipuri.




Semintele Verzi contin toti acizii organici specifici cafelei, proteine si cafeina, dar nu au gust.

Pentru consum, cafeaua verde se prajeste in instalatii speciale, la temperaturi de 200- 260 grade C( sau mai mult), timp de 3-20 minute (sau mai mult) si este racita brusc cu apa sau cu aer rece, proces prin care boabele pierd 14-23 (50%) din greutate si isi modifica aroma, compozitia biochimica si culoarea:

- Zaharul se caramelizeaza si formeaza caramelul, substanta care coloreaza in brun bobul si, ulterior , concentratul de cafea. Dextrina creste in defavoarea altor hidrati de carbon.

- Pentozanii, din compozitia hemicelulozei, se reduc si se formeaza furfurol, care este componentul alcaloidului denumit cafeol sau cafeon si care da aroma specifica.

- Continutul in grasimi se reduce in valoare absoluta, dar continutul procentual nu se modifica. Prin descompunerea lor se formeaza acizi grasi liberi, acroleina si acid formic.

Adaugare comentarii


Comentarii

Marius spune:
La data: 2012-05-20

Buna ziua, Doriti cafea verde boabe? Incercati sa contactati firma Espresso Club Solutions SRL din Bucuresti. Succes!

angela spune:
La data: 2012-04-25

Buna ziua, As dori sa comand cafea verde,va rog, daca puteti sa ma ajutati cu o adresa de site. ilieiangela@yahoo.com multumesc

angela spune:
La data: 2012-04-25

Buna ziua, As dori sa comand cafea verde,va rog, daca puteti sa ma ajutati cu o adresa de site. ilieiangela@yahoo.com multumesc

Maria spune:
La data: 2014-01-20

Cafea verde boabe ecologica din Peru se gaseste la magazinul bio-naturist Biocarmen din Galati, www.biocarmen.ro

Maria spune:
La data: 2014-01-20

Cafea verde boabe ecologica din Peru se gaseste la magazinul bio-naturist Biocarmen din Galati, www.biocarmen.ro

Stiri

Cafea la 1 leu sau cafea la 2 lei

25
SEP
Cu alte cuvinte, cafea ieftina sau cafea de calitate? De mai bine de 10 ani piata cafel [...]

Vending Expo 2013 - editia 3

17
MAI
Expo 24 anunta organizarea editiei 3 a expozitiei Vending Expo, in perioada 15 – 17 mai [...]

PRODUCTIA MONDIALA DE CAFEA

23
IUL
PRODUCTIA MONDIALA DE CAFEA. PIATA CAFELEI Productia mondiala de cafea cruda este evaluat [...]